domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

Področja
Tolmin predal naziv Alpsko mesto leta Tolmezzu
 
29. april 2017, Špela Kranjc

V italijanskem Tolmezzu oz. Tolmeču v deželi Furlanija - Julijska krajina so včeraj pripravili osrednjo slovesnost ob prevzemu naziva Alpsko mesto leta 2017. Županu Francescu Brollu je štafetno palico predal njegov tolminski kolega Uroš Brežan, ki je Tolmečanom in prebivalcem celotne Karnije zaželel, naj to priložnost čim bolje izkoristijo.


Naziv Alpsko mesto leta podeljuje mednarodna žirija, z njim pa se odlikujejo alpska mesta, ki izkazujejo posebno zavzetost in prizadevanja pri uresničevanju Alpske konvencije. Kot je ob predaji naziva pred polno dvorano gledališča Candoni povedal župan Uroš Brežan, je nositi naziv Alpsko mesto leta privilegij, čast in tudi velika odgovornost. »Opraviti boste morali veliko delo, obenem pa je to lepa priložnost, da k sodelovanju in sooblikovanju lokalne politike privabite čim širši krog ljudi in da v skladu z Alpsko konvencijo oblikujete tudi svojo prihodnost. Pred vami je tudi izziv, da Tolmezzo predstavite širši alpski in evropski javnosti. Tolmin je kot Alpsko mesto leta 2016 to priložnost dobro izkoristil in verjamem, da bo uspelo tudi Tolmezzu.« Brežan je v imenu Občine Tolmin tolmeškemu županu Francescu Brollu podaril za to priložnost izdelan trinožni stol za molžo in nekaj lokalnih dobrot za popotnico ter mu ponudil gostovanje arheološke razstave Tolminskega muzeja Prapoti skozi praproti v Tolmezzu. Ta razstava namreč med drugim prikazuje tudi prve sledi ljudstva Karni v naših krajih, ki so jih odkrili pri izkopavanjih v Čadrgu.


Še pred osrednjo slovesnostjo ob predaji naziva je društvo Alpsko mesto leta izvedlo prvo letošnjo generalno skupščino. Župan Brežan je predstavnikom ostalih alpskih mest leta predstavil poročilo o izvedenem delu Tolmina kot alpskega mesta leta 2016. Kot je poudaril, je bilo za občino to priznanje dobra spodbuda za aktivnosti, ki pa ne morejo biti zaključene v enem letu. »Prav delo v društvu in sodelovanje z alpskimi mesti je najpomembnejša pridobitev. Društvo in naša redna srečanja so priložnost za izmenjavo izkušenj, snovanje novih idej in skupnih podvigov,« je dodal. Da je treba imeti kontinuiteto in da se morajo prizadevanja v vseh dosedanjih alpskih mestih leta nadaljevati, se je strinjal predsednik društva in podžupan francoskega Annecyja Thierry Billet. Čestitke in zahvalo za opravljeno delo je Tolminu izrekel tudi generalni sekretar Alpske konvencije Marcus Reiterer, ki je z veseljem napovedal skorajšnji podpis memoranduma, s katerim bo ta mednarodna pogodba, ki so jo sklenile države alpskega loka, v Tolminu dobila svojo drugo informacijsko točko v Sloveniji.

 

Alpsko mesto leta, generalna skupščina v Tolmezzu - Foto: Špela KranjcAlpsko mesto leta, generalna skupščina v Tolmezzu - Foto: Špela KranjcAlpsko mesto leta, predaja naziva v Tolmezzu - Foto: Špela KranjcAlpsko mesto leta, predaja naziva v Tolmezzu - Foto: Špela KranjcAlpsko mesto leta, predaja naziva v Tolmezzu - Foto: Špela Kranjc

 
aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani