domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

Področja
Zahvala slovenskim prijateljem, ki dobro skrbijo za zadnja počivališča padlih
 
17. julij 2017, Špela Kranjc

Več kot 500 obiskovalcev pretežno madžarske narodnosti se je včeraj na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču na Modrejcah poklonilo spominu na sto tisoče vojakov, ki so življenje zgubili na eni najbolj krvavih front prve svetovne vojne, soški fronti.


Častno pokroviteljstvo nad spominsko prireditvijo ob 100. obletnici bitke pri Kobaridu in konca soške fronte sta prevzela predsednika slovenskega in madžarskega državnega zbora dr. Milan Brglez in dr. László Kövér, ki sta s svojima delegacijama z Jesenic na Modrejce prispela z zgodovinskim vlakom Soča ekspres (Isonzo Expressz) skupaj s približno 450 madžarskimi popotniki. Gre za kulturno-turistični projekt, ki ga od leta 2015 prirejata madžarsko obrambno ministrstvo in tamkajšnja turistična agencija MÁV Nosztalgia Kft. v sodelovanju z Občino Tolmin, Ustanovo »Fundacija Poti miru v Posočju«, Veleposlaništvom RS v Budimpešti, Veleposlaništvom Republike Madžarske v Ljubljani, TIC Nova Gorica in Občino Komen. Vsakič več sto večinoma madžarskim gostom omogoča spoznavanje najpomembnejših in najbolj markantnih točk prve svetovne vojne, ki imajo v madžarski zgodovinski zavesti poseben pomen, obenem pa želijo obiskovalcem predstaviti zgodovinsko dediščino in naravne lepote doline Soče.

Prvi postanek letošnjega štiridnevnega popotovanja je bila prav spominska slovesnost na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču na Modrejcah, kjer je obiskovalcem najprej toplo dobrodošlico in prijetno bivanje v Dolini Soče zaželel tolminski župan Uroš Brežan. Slavnostna nagovora sta pripravila oba predsednika državnih zborov in častna pokrovitelja prireditve. Nato sta v spomin na vse padle položila venca k spomeniku na pokopališču, ki sta ga nazadnje blagoslovila slovenski in madžarski vojaški duhovnik.

»Živih pričevalcev, ki bi z nami delili izkušnje prve svetovne vojne, žal ni več med nami. So se pa iz tega žalostnega obdobja ohranile številne sledi, ki so jasno vidne še danes in ki jih moramo, kot takšne, ohraniti tudi za prihodnje rodove, saj gre za dragoceno kulturno in zgodovinsko dediščino nacionalnega in mednarodnega pomena. Za dediščino, ki nas nemo, a vztrajno spominja na to tragično zgodovinsko obdobje in opominja, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da se tako temne plati človeške zgodovine nikoli, resnično nikoli več ne ponovijo. Hkrati pa te sledi, danes združene pod imenom »Pot miru«, niso le spomin in opomin, ampak tudi navdih in dokaz, da se rane po poteku določenega časa vendarle začno, čeprav še vedno počasi in previdno, celiti. In so dokaz, da je mogoče preseči še tako velike delitve in še tako velika sovraštva in da lahko nekdanja linija trpljenja, linija smrti in srda postane resnična pot miru, pot globokega odpuščanja in iskrenega prijateljstva,« je v svojem nagovoru razmišljal dr. Brglez. Podobnih misli je bil tudi njegov madžarski kolega dr. Kövér, ki ni pozabil na iskreno zahvalo madžarskega naroda vsem slovenskim prijateljem, ki zgledno in dobro skrbijo za zadnja počivališča padlih v prvi svetovni vojni na tukajšnjih tleh.

Spominska slovenost na Modrejcah - župan sprejme predsednika državnih zborov - Foto: Špela KranjcSpominska slovesnost na Modrejcah, 16.7.2017 - županov pozdravni nagovor - Foto: Špela KranjcSpominska slovesnost na Modrejcah, 16.7.2017 - Foto: Tadej KorenSpominska slovesnost na Modrejcah, 16.7.2017 - Foto: Tadej Koren

 

 
aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani