domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

Tulipanovec (tudi tulipovec) v Tolminu

Zavod za gozdove Slovenije – OE Tolmin je v sodelovanju z Zavodom za varstvo narave opremil z informativnimi tablami že več izjemnih dreves v Posočju, med drugim tudi tulipanovec (včasih imenovan tulipovec) v Tolminu:

Tulipovec (Liriodendron tulipifera) je doma v vzhodnem in jugovzhodnem delu Severne Amerike. V Evropo je bil prenesen okrog leta 1660. V Sloveniji ne raste samoniklo, se je pa uveljavil kot okrasno drevo v parkih. Je listopadno drevo, ki doseže višino do 50 metrov in debelino do 3 metre. Ime je dobil po cvetovih, ki nekoliko spominjajo na tulipane.

Natančna starost »grajske tulpe« ni znana. Zgodovinski viri navajajo različne podatke. Najverjetneje je bilo posajeno okrog leta 1700 v sklopu parka na Brajdi, ki ga je uredil grof Coronini pod svojo graščino v Tolminu. Tulipovec je edino drevo iz tega parka, ki se je ohranilo.

Drevo je pomembno kot naravna dediščina zaradi svoje starosti, po ocenah strokovnjakov 310 let, in izjemnih dimenzij. Višina drevesa je okoli 31 metrov, obseg 508 cm, premer pa 164 cm. Prirastek drevesa je 56 mm/10 let; strokovnjaki iz več zaporednih merjenj v zadnjih 30 letih ugotavljajo, da je prirastek v tem obdobju enakomeren, kar kaže na še vedno dobro rastno moč (vitalnost) kljub votlosti debla in posameznim suhim vejam.

Tolminski tulipanovec je najstarejši in najdebelejši v Sloveniji, v svoji domovini na vzhodu ZDA pa stoji najstarejši tulipovec (približno 100 let starejši od tolminskega), ki v višino meri 41 m in se imenuje »Queens Giant«.

 

(Vir: Izjemna drevesa v Posočju; Grajska tulpa v Tolminu. Epicenter, maj/junij 2010, str. 22.)

aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani