domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

Tolminka

Tolminka izvira na nadmorski višini 683 m blizu planine Polog v Triglavskem narodnem parku. Pri Tolminu na nadmorski višini 157 m se izliva v reko Sočo.
Potok je pod Javorco in vasjo Čadrg izoblikoval globoko sotesko, imenovano Tolminska korita, po kateri vodi zaščitena pot za obiskovalce.

Na višini 60 m nad prepadno strugo je speljan tako imenovani Hudičev most, ki je služil že avstro-ogrskim vojakom v času Soške fronte.

Pod mostom se v potok izliva termalni izvir s konstantno temperaturo vode med 18 in 20°C, medtem ko Tolminka skozi celo leto ne presega temperature 8°C. Izvir s toplo vodo je bil že leta 1882 omenjen v knjigi Zgodovina Tolminskega.

V koritih je tudi sotočje Tolminke in Zadlaščice, ki je zaščiteni rezervat soške postrvi. Sotočje se nahaja na nadmorski višini 180 m in je najnižja točka Triglavskega narodnega parka. Na pobočju nad njim je vhod v t.i. Dantejevo jamo. Ustno izročilo pravi, da je Dante Alighieri, znani italijanski renesančni pesnik, dobil prav na Tolminskem navdih za svojo pesnitev Božanska komedija, začel pa naj bi jo pisati v Zadlaški (Dantejevi) jami. Danes je raziskanih preko 1.000 metrov jame, najstarejši raziskovalci pa so se v njej podpisali že v prejšnjem stoletju. Prva dvorana je ob spremstvu izkušenih jamarjev dostopna tudi turistom s ceste Tolmin–Čadrg.
 

aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani