domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

Kostanjevec

Šentviška planota nima površinsko tekočih voda, redki manjši izviri pa že po nekaj metrih poniknejo. Voda pronica skozi prepustno karbonatno kamnino in privre na dan šele niže v strmih robnih pobočjih Šentviške planote. Dva izrazita ponora (ponikvi) se nahajata v vasi Ponikve in sta naselju dala tudi ime. Del vode, ki se ob večjem deževju zbira v polju sredi vasi, odteka v požiralnik na robu vasi, del pa ponikne v rupi pod Jerajevo domačijo. Prav slednja je menda povezana z najlepšo podzemno jamo v soteski potoka Kostanjevec, Krasnico, ki je dolga 200 m. Poleg navedene se v pobočjih nad potokom nahaja še več podzemnih jam in rovov, doslej poznane so: Zidanica (40 m), Zevka, Nosnica in Polženca.

Po soteski potoka, katere osrednji del domačini imenujejo Žlebi, je nekdaj do vasi Ponikve in Pečine vodila pomembna pešpot – ozka, temačna in globoko zajedena deber Jame so bile v preteklosti dobrodošlo zatočišče in domovanje tako za živali kot tudi za ljudi. Naključne najdbe namreč kažejo, da je bila v davni preteklosti jama Zidanca občasno ali morda celo stalno naseljena.

Prvič so bile jame načrtno raziskane in opisane leta 1924. Raziskali in izmerili so jih člani planinskega kluba Krpelj, ki so ga istega leta ustanovili domačini iz Tolmina in okolice.

Soteska potoka Kostanjevec sodi po svojskih erozijskih in korozijskih oblikah ter speleoloških objektih in odtočnemu režimu med značilne krajinske elemente.

 

Vir: http://www.sentviskaplanota.si/
 

aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani