domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

Pieronijeva grafika

Protokolarno darilo Občine Tolmin je »Pieronijeva grafika«, ki upodablja grad na Kozlovem robu v 17. stoletju. Avtor grafike je Giovanni Pieroni, original pa hrani Arhiv Republike Slovenije.

Grafika je sestavni del rokopisa, v katerem so zbrana poročila, vedute in lavirani načrti mest, gradov in utrdb krajev, ki jih je Giovanni Pieroni (dvorni vojni inženir) obiskal in pregledal po naročilih cesarjev Ferdinanda II. in Ferdinanda III. ter Dvornega vojnega sveta. Tu so med drugim zbrani tudi načrti in teksti z razlago bovških Kluž ter gradu na Kozlovem robu.

Giovanni Pieroni (1586–1654) se je rodil v Firencah. Prvega uka je bil deležen že pri očetu Alessandru, ki je bil po poklicu slikar, arhitekt in inženir za utrdbe, arhitekturno znanje pa je nadgradil pri znamenitem florentinskem arhitektu, slikarju in kiparju Bernardu Buontalentiju (1531–1608). Šolanje je nadaljeval na Univerzi v Pisi, kjer je konec leta 1608 diplomiral. Kot znanstvenik, arhitekt, matematik, astronom, astrolog in tudi vohun za medičejski dvor je večino svojega življenja služboval na cesarskem dvoru na Dunaju (od junija 1622 dalje).

 

Protokolarno darilo Občine Tolmin

Pieronijeva grafika - Foto: Arhiv Občine Tolmin 

 

 

 

 

 

 

Pieronijeva grafika - Foto: Arhiv Občine Tolmin

aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani