domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

prejemniki nagrad in priznanj leta 2010


Na 32. seji Občinskega sveta Občine Tolmin (8. 4. 2010) je bil sprejet sklep, na podlagi katerega so bile občinske nagrade podeljene naslednjim prejemnikom:

Lovro Leban (plaketa)
Mojca Rutar (priznanje)
Karmen Beguš (priznanje)
Boris Laharnar (priznanje)
Turistično društvo Sopota - Kneža (denarna nagrada)
Turistično društvo Šentviška planota (denarna nagrada)
KD ŽPZ Znamenje Volče (denarna nagrada)

 

Obrazložitve:
 

Lovro Leban – plaketa za vrhunski športni dosežek

Lovro Leban je z devetimi leti začel trenirati kajak pri Kajak klubu Soške elektrarne in že takrat pokazal izjemno športno nadarjenost – poizkusil se je v različnih kajakaških disciplinah in v vseh nizal odlične rezultate. Ves prosti čas je posvečal treningom in tekmam in kljub napornemu tempu uspešno končal gimnazijo v Tolminu, sedaj pa je študent Fakultete za strojništvo v Ljubljani.

Je družaben in vedrega značaja, k doseganju tako navdušujočih rezultatov pa je nedvomno pripomogel tudi njegov optimizem. Prejel je že številna športna priznanja, njegovi največji športni uspehi pa so: dve prvi mesti, ki ju je komaj 20-letni osvojil na svetovnem prvenstvu v spustu (posamično in skupno) na Ivreji v Italiji leta 2008. Istega leta je osvojil tudi 9. mesto na Evropskem prvenstvu do 23 let v slalomu v Solkanu. Leta 2009 je na Evropskem prvenstvu do 23 let v Poznanju na Poljskem v disciplini kajak dvosed na mirnih vodah zasedel 6. mesto.

Z uspehi nadaljuje tudi v letu 2010 – pred kratkim je v Vichy-ju v Franciji na svetovnem pokalu v šprintu na mirnih vodah v dvojcu dosegel 3. mesto na razdalji 1000 m in 7. mesto na razdalji 500 m. K njegovi dosedanji športni karieri sodita tudi naziva za najboljšega kajakaša v Sloveniji in najboljšega športnika Goriške.

Eden izmed Lovrovih naslednjih in gotovo ne zadnjih zastavljenih ciljev je uvrstitev na olimpijske igre v Londonu leta 2012.


Mojca Rutar – priznanje za delo na področju turizma

Gospa Mojca Rutar je bila predsednica Turistične zveze Gornjega Posočja 10 let; ta leta so zaznamovana z njenim uspešnim vodenjem in organizacijo zveze, ki danes šteje 35 različnih turističnih, kulturnih in športnih društev iz vseh treh posoških občin. Gospa Rutar je resnično veliko storila za razvoj turizma in promocijo zgornje Soške doline.

Uresničevala je projekte Turistične zveze Slovenije na lokalnem nivoju ter z raznimi turističnimi produkti (npr. Skrivnost žive vode), z izdajanjem katalogov in turističnih map skrbela za krepitev zavesti o naravni in kulturni pestrosti krajev, v katerih živimo. S publikacijo Tam je košček sveta je ob 15. obletnici delovanja zveze predstavila posoška turistična društva. Z udeležbo na sejmih, prireditvah, s promocijskimi aktivnostmi tako doma kot tudi v tujini je skrbela za prepoznavnost posoških krajev in obenem navezovala prijateljske stike, kar je sodelovanje samo še krepilo. Turistična zveza Gornjega Posočja je imela vsa leta pomembno vlogo tudi pri organizaciji kulturno-etnoloških prireditev, kot so Ekopraznik, Bukvarna ali Kmečki praznik. Vedno nove ideje so postavljale vedno nove izzive, ki jih je Mojca Rutar odločno premagovala. Svoje delo je vedno opravljala vestno in natančno.

Njeno dolgoletno uspešno delo je že bilo nagrajeno – Turistična zveza Slovenije ji je leta 2009 podelila Častni znak za uspešno delo pri razvoju turizma v Sloveniji. Čeprav gospa Rutar od leta 2009 ni več članica pomlajenega izvršnega odbora zveze, pa zaradi dolgoletnih izkušenj ter želje po sodelovanju in povezovanju vedno rada pomaga in svetuje vsem, ki želijo prostovoljno ali profesionalno delati na področju turizma.


Karmen Beguš
– priznanje za dolgoletno humanitarno delo

Gospa Karmen Beguš je prostovoljka. V Slovenskem društvu Hospic pomaga družinam s hudo bolnim ali umirajočim članom, svojo pomoč nudi pri Karitasu – z otroki obiskuje domove za ostarele, pomaga pri elementarnih nesrečah, pripravlja pakete s hrano, s šolskimi potrebščinami za socialno šibke in pomaga na taboru gibalno oviranih otrok v Trenti. Gospa Beguš vodi tudi skupino za samopomoč starejših oseb. Že več let dobro sodeluje z osnovno šolo v Podbrdu – v okviru projekta Sadeži družbe je otroke pritegnila k prostovoljnemu delu s starejšimi. Srečamo jo na otroških praznovanjih, že več let pomaga organizirati smučarske tečaje za otroke, od leta 1997 pa poučuje tudi verouk. Njen prosti čas zapolnjujejo še številne druge aktivnosti: za svoje delo se dodatno strokovno izpopolnjuje, je članica treh zborov v Baški grapi ter društva Baška dediščina, ki se med drugim zavzema tudi za ohranitev naravnega in kulturnega okolja Baške grape.

Leta 2008 je prejela priznanje Mladinskega sveta Slovenije za sodelovanje v natečaju NAJprostovoljka/NAJprostovoljec/NAJprostovoljski projekt 2008, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Tako preprosto izgleda biti prostovoljec – in najbrž tudi je, če ima človek tako veliko srce in izreden posluh za sočloveka kot gospa Karmen Beguš, za katero sokrajani pravijo, da je v Podbrdu nepogrešljiva. Sama pravi, da se splača »biti majhna lučka, kajti tudi majhna lučka osvetli še tako globoko temo«, sreča na obrazih ljudi, ki jim pomaga, pa ji je v največje zadovoljstvo.


Boris Laharnar
– priznanje za ohranjanje kulturne dediščine

Gospod Boris Laharnar že 20 let sodeluje pri Folklorni skupini Razor, kamor je bil leta 1990 povabljen kot plesalec. Ob deseti obletnici delovanja skupine je prevzel mentorstvo in na željo takratne vodje gospe Rafaele Dolenc nadaljeval začrtano pot – in to uspešno.

Za številne uspehe folklorne skupine gredo zasluge Laharnarjevi požrtvovalnosti, visoki strokovnosti in dovršenosti pri delu ter nenazadnje veselju do plesa in glasbe. Njegova angažiranost in zagnanost ter nenehno dodatno izobraževanje so pripomogli k temu, da je skupina svoje znanje nadgradila do te mere, da se je izpostavila tudi med strokovnjaki folklorne dejavnosti v širšem slovenskem prostoru. Že štirikrat so se udeležili državnega srečanja odraslih folklornih skupin v Beltincih, sodelovali so na mednarodnem folklornem festivalu Folkart v Mariboru ter na vseh pomembnejših festivalih po Sloveniji. Gostovali so tudi v tujini: v Franciji, na Madžarskem, v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, v Bosni in še bi lahko naštevali.

Gospod Boris Laharnar svojega znanja ne čuva ljubosumno zase in za svojo skupino, ampak ga razdaja tudi mentorjem in članom drugih skupin.


Turistično društvo Sopota – Kneža
– denarna nagrada za delo na področju turizma

Na območju vasi Podmelec, Klavže, Kneža, Temljine in Logaršče deluje Turistično društvo Sopota – Kneža. Prav zavidljivo je število mladih članov, ki z mladostniško vnemo in zagnanostjo ovržejo vsakršno bojazen za prihodnost društva. Prijetno združujejo s koristnim: družijo se in zabavajo, si med seboj pomagajo, z delom, ki ga opravijo, pa prispevajo svoj delež k ohranjanju okolja, v katerem živijo. Člani društva se za urejenost okolja trudijo skozi vse leto; svojevrstna nagrada za številne ure prostovoljnega dela je gotovo priznanje, ki ga je Podmelec dobil kot najbolj urejena vas v okviru ocenjevanja krajev Turistične zveze Slovenije v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna.

Poleg organiziranja čistilnih akcij, urejanja in oskrbovanja turističnih poti so v društvu Sopota aktivni tudi na področju pohodništva in obeleževanja praznikov. Že tradicionalni Makloučkov memorial, s katerim ohranjajo etnološko izročilo, so združili z obuditvijo praznika, ki je bil pred leti organiziran v spomin na napad na Baško grapo leta 1944. Na tradicijo v društvu torej ne pozabljajo.

S sredstvi, pridobljenimi na razpisu Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda ter v sodelovanju s Turistično zvezo Gornjega Posočja, Občino Tolmin in Krajevno skupnostjo Kneža so uspeli obnoviti izvir Dicove vode, ki sodi med izvire zdravilne vode. Za promocijo svojih krajev so poskrbeli z izdajo predstavitvenih brošur naravnih znamenitosti krajevne skupnosti Kneža, pri čemer jim je pomagala Turistična zveza Gornjega Posočja. Pomoč pa radi ponudijo tudi drugim – marsikateremu društvu finančno pomagajo pri organizaciji prireditev.


Turistično društvo Šentviška planota
– denarna nagrada za delo na področju turizma

Turistično društvo Šentviška planota je bilo ustanovljeno leta 1993. Člani društva, katerega število iz leta v leto narašča, s svojim delovanjem že 17 let uspešno uresničujejo prvotno zastavljene cilje: domačine in druge obiskovalce opozarjajo na bogato naravno in kulturno dediščino ter skrbijo za popestritev turistične ponudbe in promocijo območja. Njihova skrb za urejenost vasi in javnih površin pa spodbuja k zavestnemu in odgovornemu ravnanju do okolja.

Rezultat večletnega projekta društva je ureditev kolesarske in pešpoti preko Šentviške planote. Člani turističnega društva so bili aktivni tudi v Plečnikovem letu – ponosni na Plečnikovo lepotico, kot Planotarji radi rečejo cerkvi na Ponikvah, so v sodelovanju s Tolminskim muzejem pripravili organizirane oglede cerkve in priložnostne razstave. Prireditvi Kolesarjenje po Šentviški planoti in Pozdrav jeseni, obe potekata v organizaciji društva, privabljata vedno več obiskovalcev. In čarobno doživetje, nočni pohod z baklami na Črvov vrh, je že tradicionalno druženje starih in mladih, od blizu in daleč.

Njihova prizadevnost in prostovoljstvo, družbeno priznani in cenjeni vrednoti, sta odraz nesebičnosti in osebne odgovornosti članov društva.


Kulturno društvo ženski pevski zbor Znamenje Volče
– denarna nagrada za dosežek na področju zborovskega petja

Ime zbora – Znamenje – ima za pevke poseben pomen. Kot same pravijo je znamenje dobrega in lepega, znanilec dobre volje in prinašalec mladostne igrivosti ter iskrenega nasmeha. 15 let prizadevnega strokovnega dela, vztrajnosti in ustvarjalne zavzetosti je obrodilo sadove – ženski pevski zbor Znamenje, ki danes šteje 25 članic, je pod vodstvom Klavdije Rot doseglo imenitne uspehe in prejelo številna priznanja.

Tako dekleta nastopajo na reviji Primorska poje in na Reviji pevskih zborov Zgornjega Posočja. Poleg rednih samostojnih nastopov v domačem kraju oziroma njegovi okolici že dve leti sodelujejo na tradicionalnem Božičnem koncertu s Tolminskim pihalnim orkestrom. Udeležile so se tudi dveh večjih projektov pevskih zborov v Posočju, in sicer: v okviru projekta ob 100-letnici smrti pesnika Simona Gregorčiča so nastopile v Cankarjevem domu v Ljubljani, od leta 2008 pa sodelujejo v projektu Requiem skladatelja Avgusta Ipavca. Nastopale so na državni proslavi Priključitev Primorske k matični domovini, izredno odmevni so bili tudi nastopi v televizijski oddaji Spet doma, kjer so v finalnem nastopu osvojile drugo mesto. Tako se je Znamenje predstavilo tudi širšemu slovenskemu občinstvu. Nenazadanje so dekleta sodelovala tudi v dokumentarnem filmu Nočemo belega kruha, ki so ga lansko poletje snemali v Volčah.

Uspešni nastopi, prijetna druženja in seveda ljubezen do glasbe odtehtajo ves trud, vložen čas in odrekanja; rezultat je kvalitetno glasbeno poustvarjanje, s katerim dekleta pripomorejo k prepoznavnosti Volč in Tolminskega.

 

Prejemniki nagrad Občine Tolmin v letu 2010

 

aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani