domov kazalo o strani

Občina Tolmin
Ulica padlih borcev 2
5220 Tolmin


telefon: 05 381 95 00
faks: 05 381 95 23
e-pošta: info@tolmin.si

CPS Tolmin, logotip (RGB, vecji)

 Mladi2016_logo

Povezava na vstopno točko do portala eGradiva - dostop do gradiv za seje občinskega sveta in delovnih teles za registrirane uporabnike

dežurstva
uporabno
povezave

prejemniki nagrad in priznanj leta 2015


Na 5. seji Občinskega sveta Občine Tolmin (21. 4. 2015) je bil sprejet sklep, na podlagi katerega so bile občinske nagrade podeljene naslednjim prejemnikom:

Ekipa Kanu C2, Sašo Taljat in Luka Božič (plaketa)
Mešani pevski zbor Zdravko Munih Most na Soči (priznanje)
Košarkarski klub Tolmin (priznanje)
Jernej Kenda (zahvala)
Doroteja Dakskobler (zahvala)
Jazz Punt Big Band, sekcija Pihalnega orkestra Tolmin (zahvala)

 

Obrazložitve:

Ekipa Kanu C2, Sašo Taljat in Luka Božič – plaketa Občine Tolmin za izjemne uspehe na področju vrhunskega športa

Uspešno zgodbo mostarskih kajakašev je začel pisati sedanji trener Dejan Testen, ki je po končani karieri tekmovalca na Mostu na Soči ustanovil podružnico Kajak kluba Soške elektrarne. Njen prvi čoln je danes slalomski kanu dvojec Sašo Taljat - Luka Božič. Posadka v karavani svetovnega pokala predstavlja novo generacijo, svež pristop, brezkompromisno tekmovalnost in nova merila kakovosti.

V slalomski dvojec sta Taljat in Božič skupaj sedla leta 2006 in od prvega skupnega zavesljaja se njuna zgodba na divjih vodah nenehno vzpenja. Najprej sta ulovila vrh v mladinski konkurenci z medaljami na evropskem in svetovnem prvenstvu ter nato osvojila še dva zaporedna naslova evropskih prvakov v kategoriji do 23 let. Sledile so zmaga na članskem svetovnem pokalu in kolajna na članskem svetovnem prvenstvu, čemur sta dodala še tri naslove članskih svetovnih prvakov v spustu. Uvrstitev na olimpijske igre v Londonu je bila skoraj neizbežna, a tam pod težkim bremenom pričakovanj kot najmlajša posadka v konkurenci nista pokazala vsega, kar sta znala in zmogla. Kljub temu sta z osmim mestom osvojila vrhunski rezultat na največjem športnem tekmovanju na svetu. Pred dvojcem Taljat - Božič torej ostaja le še največji od možnih športnih ciljev – kolajna na olimpijskih igrah. In do naslednje olimpijade v Riu de Janeiru ju loči le ena pripravljalna sezona.


Mešani pevski zbor Zdravko Munih Most na Soči
– priznanje Občine Tolmin ob 25-letnici delovanja za vztrajno raziskovanje in varovanje kulturne dediščine, negovanje in ohranjanje ljudske in umetne pesmi ter kulturno oživitev Mosta na Soči in okolice

MePZ Zdravko Munih Most na Soči je leta 1990 ustanovil mostarski rojak, priznani dirigent Marko Munih, ki je prevzel tudi njegovo vodenje. Šlo je za nadaljevanje dolgoletne pevske tradicije, ki jo je pred tem bogato sooblikoval že njegov oče Zdravko Munih. Zbor je nekaj let po ustanovitvi deloval samostojno, leta 1998 pa so prav pevci dali pobudo za ustanovitev Kulturnega društva Ivana Preglja Most na Soči, v okviru katerega delujejo še danes.

MePZ Zdravko Munih sestavlja približno 30 pevcev z Mosta na Soči in okolice, usmerja pa ga zborovodkinja Mirjam Klinkon. Gojijo umetno in slovensko ljudsko pesem, pri čemer največ pozornosti posvečajo ljudskim napevom s Tolminskega in iz Posočja ter ostalih pokrajin zahodne Slovenije, Benečije in Rezije. Redno se udeležujejo pevskih revij in presegajo območno raven, nastopajo tudi na vseh kulturnih prireditvah v kraju, okolici in zunaj občinskih meja. V zadnjih dveh letih se je zbor aktivno pridružil zbiranju sredstev za ureditev Pregljeve spominske sobe na Mostu na Soči, letos pa se skrbno pripravlja na praznovanje 25. obletnice svojega obstoja ter na koncert v počastitev 80-letnice rojstva maestra Marka Muniha prihodnje leto.


Košarkarski klub Tolmin
– priznanje Občine Tolmin ob 65-letnici kluba in pionirstvu na področju košarke v Tolminu

Zgodovina KK Tolmin se je začela leta 1950 v okviru Telovadnega društva (TVD) Partizan. Pet let kasneje je ekipa KK Tolmin odigrala prvo tekmo zunaj Tolmina, že v naslednjem letu pa je začela zelo uspešno nastopati v prvenstvu Primorske. Leta 1962 se je z ligaškim tekmovanjem na severnem Primorskem začela košarka v Tolminu širiti, leto kasneje pa je članska ekipa končala kot zmagovalec lige, pridobila pravico do nastopa v 2. slovenski ligi ter kasneje nastopala tudi v 1. slovenski košarkarski ligi (SKL). Sledili so vzponi in padci, po reorganizaciji tekmovalnih lig pa KK Tolmin trenutno nastopa v 3. SKL Zahod. V okviru kluba so delovale tudi ženske ekipe, ki so kasneje prešle pod okrilje Ženskega košarkarskega društva Tolmin. V vsem tem času je v članski ekipi igralo več kot 180 igralcev in 25 igralk, 21 trenerjev, izučilo se je 10 sodnikov ter zamenjalo 17 predsednikov kluba.

Skupno je doslej košarko v Tolminu aktivno igralo skoraj 2.000 igralcev. V KK Tolmin danes delujejo vse selekcije, od začetnikov do mladincev in članske ekipe, skupaj 95 igralcev iz posoških in idrijsko-cerkljanskih občin. V klubu deluje pet trenerjev in vsi so iz Posočja. Zadnja tri leta KK Tolmin organizira tudi mednarodni strokovni košarkarski kamp, saj si prizadeva gojiti vrhunske generacije igralcev, ki bodo osnova kakovostne posoške košarke. 65-letnica delovanja kluba sovpada tudi s 65-letnico aktivnega igranja košarke v Sloveniji, kar dokazuje pionirstvo KK Tolmin.


Jernej Kenda
– zahvala Občine Tolmin za desetletno vodenje dobrodelnega festivala GorA RockA, večletno vodenje športnega društva Šentviška Gora ter delovanje za razvoj Šentviške Planote

Sicer ustanovni član in prvi predsednik ŠD Šentviška Gora je še vedno eden njegovih najbolj aktivnih članov. Pod njegovim vodstvom so zgradili športni park na Prapetnem Brdu s travnatim, z otroškim in odbojkarskim igriščem ter družabnim prostorom. Od leta 2005 se z njegovimi idejami snuje dobrodelni festival GorA RockA, ki se je z njegovo izredno voljo, s požrtvoval-nostjo in trdim delom vpisal med največje festivale v državi. Društva na Planoti zna povezati tako, da lahko zaradi njihove prostovoljne pomoči celoten izkupiček festivala vsako leto podarijo v dobrodelne namene – s skrbjo, da se naložba izkaže v lokalnem okolju. S prizadevnostjo, z marljivostjo in željo po napredku je izdatno pomagal pri razvoju Planote ter občine Tolmin, skrbi pa tudi za dober aktivistični zgled, ki je v tem okolju med mladimi že opazen.


Doroteja Dakskobler
– zahvala Občine Tolmin za vsestranski prispevek k izboljšanju kvalitete življenja prebivalcev Podbrda in Baške grape

Dolgoletna družbena aktivistka se v prostem času ukvarja z različnimi dejavnostmi: sodeluje v več društvih v kraju, s sodelavci skrbi za ljudi v stiski, obiskuje starejše občane in pripravlja srečanja, v okviru župnijske Karitas organizirajo izlete in druge aktivnosti za mlade. Izjemni so dobrodelni koncerti, ki jih je v zadnjih letih organizirala: Za Urškino dvigalo, Za prizadete v velikonočnem potresu, Za poplavljene v Železnikih in Podbrdu in drugi. Aktivna je v Planinskem društvu Podbrdo, kot oskrbnica Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti skrbi za planince, njeno gostoljubje v koči pa je posredno pripeljalo tudi do pobratenja med Občino Tolmin in Občino Beljak. Aktivno sodeluje tudi v Turističnem društvu Podbrdo, katerega največji projekt je Podbrdo trail running festival (še lansko leto GM4O), poleg kulinaričnega dela maratona pa je glavna izvajalka zaključnega dobrodelnega dela dogodka. V vseh društvih in življenju Grape nasploh s svojim delom in osebnostjo pušča viden pečat.


Jazz Punt Big Band, sekcija Pihalnega orkestra Tolmin
– zahvala Občine Tolmin ob desetletnici zasedbe za aktivno delovanje v tolminskem kulturnem prostoru, promocijo Tolminske in zlato priznanje na tekmovanju na Madžarskem

Če v imenu nosiš punt, je tvoj izvor v izjemnosti, a zavezanosti koreninam. Ime Jazz Punt Big Band združuje dve ljubezni: ljubezen do jazz glasbe in do domačega Tolmina, znanega po velikem tolminskem kmečkem uporu iz leta 1713. Jazz Punt Big Band, ustanovljen na pobudo Mihe Veharja, po desetih letih delovanja združuje 23 tolminskih glasbenikov. Desetletje njihovo pot umetniško vodi Matija Mlakar. Poleg koncertov doma se pohvalijo z več gostovanji v tujini. Lani so se udeležili 13. mednarodnega tekmovanja big bandov v Budimpešti. Kot edini slovenski predstavnik so nastopili v najvišji kategoriji ter osvojili zlato plaketo. V obrazložitvi je bil posebej izpostavljen izviren repertoar, odlična izvedba ter energija, ki krasi tolminski sestav. Redno sodelujejo z znanimi slovenskimi pevci. Ob desetletnici ustvarjanja so pripravili turnejo, posvečeno legendam The Beatles. Letos načrtujejo gostovanje v Italiji, udeležbo na festivalih in revijah, planirajo deset nastopov, tudi tradicionalni Miklavžev. Vseskozi skrbijo za izobraževanje članov, organizirajo intenzivne vaje s priznanimi strokovnjaki s področja jazz glasbe. Ne več tako tiha želja pa je snemanje lastne zgoščenke.
 

Občinski nagrajenci za leto 2015 - Foto: arhiv občine
Prejemniki nagrad Občine Tolmin v letu 2015 z županom Urošem Brežanom in podpredsednico Komisije za priznanja in nagrade
 
Prejemnika plakete, Sašo Taljat in Luka Božič - Foto: Foto Červ, arhiv Občine Tolmin
 
Predstavniki prejemnikov priznanja, KK Tolmin in MPZ Zdravko Munih - Foto: Foto Červ, arhiv Občine Tolmin
 
Prejemniki zahval, Jazz Punt Big Band, Jernej Kenda in Doroteja Dakskobler - Foto: Foto Červ, arhiv Občine Tolmin 

 

aktualno predstavitev organiziranost objave e-občina predpisi
domov kazalo o strani