Nahajate se:
Domov Občina Pobratenja

Pobratenja

Pobratenje občin

Pobratenje občin (ang. towntwinning) je projekt, namenjen občinam iz različnih držav, da se povežejo in si tako izmenjajo izkušnje, si medsebojno pomagajo ter delijo primere dobre prakse. Občine se med seboj lahko povežejo iz več razlogov: kultura, turizem, šport, lokalni razvoj, umetnost, mladina, socialna dejavnost – vedno se poudarja medkulturni dialog in spoštovanje drugačnosti. Glavno vodilo projekta je zamisel o prijateljstvu dveh občin, na katerega naj ne bi vplivale politične razmere. Skupnost občin Slovenije prejema povpraševanja po različnih sodelovanjih iz drugih evropskih občin in mest ter vodi seznam pobratenj slovenskih občin.

Občina Tolmin je pobratena z dvema občinama, obema iz sosednjih držav. Leta 1980 se je še kot nekdanja skupna Občina Tolmin pobratila z Občino Vicchio v italijanski Toskani, leta 2014 pa je sedanja Občina Tolmin podpisala še listino o pobratenju z Mestno občino Beljak (Villach) na avstrijskem Koroškem.


Pobratenje Občine Tolmin z Mestno občino Beljak (Villach)

Župan Občine Tolmin Uroš Brežan in župan Mestne občine Beljak (Villach) Helmut Manzenreiter sta po štirih letih prijateljskih stikov na različnih ravneh med občinama podpisala listino o pobratenju - v Tolminu 12. junija 2014 in v Beljaku 27. junija 2014.

Prijateljstvo z Mestno občino Beljak iz avstrijske zvezne dežele Koroške se je začelo leta 2010, ko se je dolgoletni župan Beljaka Helmut Manzenreiter s prijatelji mudil po slovenskih gorah in na Črni prsti nad Baško grapo spoznal tamkajšnjega oskrbnika koče Jožefa Dakskoblerja, sicer tudi poveljnika Gasilske zveze Tolmin. Njuni stiki so kasneje iz osebnega prijateljstva prešli na občinsko in druge ravni, najbolj intenzivno pa so se razvijali na področjih gasilstva, gorske reševalne službe (GRS) in civilne zaščite. Kasneje se je med občinama zvrstilo več obiskov različnih delegacij, sodelovanj in izmenjav, ki so prijateljstvo le še utrdili. V spomin na njegove začetke pa sta mesec pred formalnim pobratenjem poveljnika obeh gasilskih zvez Jožef Dakskobler in Andreas Stroitz pot od Beljaka do Tolmina kar prepešačila. Namen formalne povezave med občinama Beljak in Tolmin je predvsem spodbuda za močnejše gospodarsko, kulturno, socialno in drugo povezovanje. Pobratenje mest v bližnji prihodnosti prinaša možnost za nadgrajevanje stikov predvsem na področjih (vseživljenjskega) izobraževanja, kulture, gospodarstva, turizma, športa in kulturne dediščine. Predvsem bi bilo smiselno z gospodarsko razvitim mestom Beljak okrepiti gospodarsko sodelovanje tako s sorodnimi podjetji kot tudi z uspešnimi posamezniki. 


Pobratenje Občine Tolmin z Občino Vicchio

Občina Tolmin je leta 1980 listino o pobratenju je kot formalno obeležitev sklenjenega prijateljstva sklenila z Občino Vicchio iz Italije.

Že leta 1978 je Občina Vicchio na jugoslovansko veleposlaništvo v Rimu naslovila prošnjo za pomoč pri iskanju občine, ki bi bila pripravljena sprejeti njeno roko prijateljstva. Odgovor Občine Tolmin na željo po pobratenju nosi datum 7. julij 1980. Po prvih medsebojnih obiskih obeh občinskih delegacij so 6. marca 1981 v Vicchiu podpisali listino o pobratenju občin Vicchio in Tolmin in kot simbol sklenjenega prijateljstva  na tamkajšnjem mestnem trgu posadili mlado sadiko slovenske lipe. Kmalu za tem, 25. aprila 1981, pa sta delegaciji pobratenje simbolično obeležili tudi v Tolminu s posaditvijo sadike mladega bora pred Knjižnico Cirila Kosmača. Obe drevesi rasteta še danes.

Pobratenje Občine Tolmin z Mestno občino Beljak (Villach)
Klikni tukaj za prikaz prilog
Pobratenje Občine Tolmin z Občino Vicchio
Klikni tukaj za prikaz prilog
Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?